Почекајте додека ги вчитувате податоците за квалитетот на воздухот во реално време
logo
Загадување на воздухот во светот: Индекс на квалитетот на воздухот во реално време
Скала за квалитет на воздухот
Добро
Умерено
Нездраво за чувствителните групи
Нездраво
Многу Нездраво
Опасно
Веб-страницата Ви ја доставува Светскиот проект за квалитет на квалитетот на воздухотГоренаведената карта го покажува квалитетот на воздухот во реално време за повеќе од 10.000 станици во светот.
advertisement
Сподели: Колку е загадениот воздух денес? Проверете ја картата за загадување на воздухот во реално време за повеќе од 80 земји.

Не можете да го најдете вашиот град на картата?

-or-
here да ја пронајдеме најблиската станица

advertisement
Измерете го квалитетот на воздухот во вашето соседство
Учествувајте со сопствена станица за следење на квалитетот на воздухот

Мониторот за квалитет на воздухот GAIA користи ласерски сензори за честички за мерење на загадувањето со честички PM2.5 и PM10 во реално време, што е еден од најштетните загадувачи на воздухот.

Многу е лесно да се постави: потребна е само точка за пристап до WIFI и напојување компатибилно со USB. Откако ќе се поврзете, вашите нивоа на загаденост на воздухот во реално време се веднаш достапни на нашите карти.

Станицата доаѓа заедно со 10-метарски водоотпорни кабли за напојување, напојување, опрема за монтирање и опционален соларен панел.

Дали сакате да знаете повеќе? Кликни за повеќе информации.

GAIA A12 air quality monitoring station

Рангирање на квалитетот на воздухот по земја

advertisement
Latest Sharing:

За проектот за индекс на квалитетот на воздухот во светот

Како да ја користите оваа веб апликација

За да добиете повеќе информации за одреден град, преместете го вашиот потег над некое од знаменцата на горната карта, потоа кликнете за да добиете целосни историски податоци за загадувањето на воздухот.

aqi-0-50Доброaqi-100-150Нездраво за чувствителните групиaqi-200-300Многу Нездраво
aqi-50-100Умереноaqi-150-200Нездравоaqi-300-500Опасно

Пресметка на квалитетот на воздухот (AQI)

Индексот за квалитет на воздухот се базира на мерење на честички ( PM2.5 и PM10 ), озон ( O3 ), азотни диоксид 2 ), сулфур диоксид ( SO2 ) и емисии на јаглерод моноксид (CO). Повеќето од станиците на мапата ги следат и податоците PM 2.5 и PM 10 , но има неколку исклучоци каде што е достапен само PM 10 .

Сите мерења се базираат на часовни мерења: На пример, AQI пријавени во 8AM значи дека мерењето е направено од 7AM до 8AM.

Дополнителни информации и линковиКредити

Сите права ѝ припаѓаат на AЗЖС (Агенции за заштита на животната средина), бидејќи сето ова е овозможено само благодарение на нивната работа и поддршка. Проверете ја целосната страница на светски EPA листа .

Скала за квалитет на воздухот

Скалата на AQI што се користи за индексирање на загадувањето во реално време на горната карта се базира на најновите US EPA стандард , користејќи формула за пријавување на инстант роуд .

IQAЗдравствени импликацииПредупредувачка изјава
0 - 50ДоброКвалитетот на воздухот се смета за задоволителен, а загадувањето на воздухот претставува мал или никаков ризикНикој
50 - 100УмереноКвалитетот на воздухот е прифатлив; сепак, за некои загадувачки материи може да има умерена здравствена грижа за многу мал број луѓе кои се невообичаено чувствителни на загадувањето на воздухот.Активни деца и возрасни, како и лица со респираторни заболувања, како што е астма, треба да го ограничат продолжениот напор на отворено.
100 - 150Нездраво за чувствителните групиЧленовите на чувствителните групи може да имаат здравствени ефекти. Општата јавност веројатно нема да биде засегната.Активни деца и возрасни, како и лица со респираторни заболувања, како што е астма, треба да го ограничат продолжениот напор на отворено.
150 - 200НездравоСекој може да почне да доживува здравствени ефекти; членовите на чувствителните групи може да доживеат посериозни здравствени ефектиАктивни деца и возрасни, како и лица со респираторни заболувања, како што е астмата, треба да избегнуваат продолжен напор на отворено; сите други, особено децата, треба да го ограничат продолженото напорно напојување
200 - 300Многу НездравоЗдравствени предупредувања за итни состојби. Целокупната популација е поверојатно да биде засегната.Активни деца и возрасни, како и лица со респираторни болести, како што е астмата, треба да избегнуваат сите напори на отворено; сите други, особено децата, треба да го ограничат напорот на отворено.
300 - 500ОпасноЗдравствено предупредување: секој може да почувствува посериозни здравствени ефектиСекој треба да избегнува секаков напор на отворено

Преводи

en
English
af
Afrikaans
Afrikaans
am
አማርኛ
Amharic
ar
العربية
Arabic
as
অসমীয়া
Assamese
az
azərbaycan
Azerbaijani
be
беларуская
Belarusian
bg
български
Bulgarian
bn
বাংলা
Bangla
bs
bosanski
Bosnian
ca
català
Catalan
cs
Čeština
Czech
cy
Cymraeg
Welsh
da
Dansk
Danish
de
Deutsch
German
el
Ελληνικά
Greek
eo
esperanto
Esperanto
es
Español
Spanish
et
eesti
Estonian
eu
euskara
Basque
fa
فارسی
Persian
fi
Suomi
Finnish
fil
Filipino
Filipino
fr
Français
French
ga
Gaeilge
Irish
gl
galego
Galician
gu
ગુજરાતી
Gujarati
ha
Hausa
Hausa
he
עברית
Hebrew
hi
हिन्दी
Hindi
hr
Hrvatski
Croatian
hu
magyar
Hungarian
hy
հայերեն
Armenian
id
Indonesia
Indonesian
is
íslenska
Icelandic
it
Italiano
Italian
ja
日本語
Japanese
jv
Jawa
Javanese
ka
ქართული
Georgian
kk
қазақ тілі
Kazakh
km
ខ្មែរ
Khmer
kn
ಕನ್ನಡ
Kannada
ko
한국어
Korean
ky
кыргызча
Kyrgyz
lb
Lëtzebuergesch
Luxembourgish
lo
ລາວ
Lao
lt
lietuvių
Lithuanian
lv
latviešu
Latvian
mg
Malagasy
Malagasy
mk
македонски
Macedonian
ml
മലയാളം
Malayalam
mn
монгол
Mongolian
mr
मराठी
Marathi
ms
Melayu
Malay
mt
Malti
Maltese
my
မြန်မာ
Burmese
nb
norsk
Norwegian
ne
नेपाली
Nepali
nl
Nederlands
Dutch
or
ଓଡ଼ିଆ
Odia
pa
ਪੰਜਾਬੀ
Punjabi
pl
polski
Polish
ps
پښتو
Pashto
pt
Portuguese
Portuguese
ro
română
Romanian
ru
Русский
Russian
sd
سنڌي
Sindhi
si
සිංහල
Sinhala
sk
Slovenčina
Slovak
sl
slovenščina
Slovenian
sn
chiShona
Shona
so
Soomaali
Somali
sq
shqip
Albanian
sr
српски
Serbian
sv
Svenska
Swedish
sw
Kiswahili
Swahili
ta
தமிழ்
Tamil
te
తెలుగు
Telugu
tg
тоҷикӣ
Tajik
th
ไทย
Thai
tr
Türkçe
Turkish
tt
татар
Tatar
uk
Українська
Ukrainian
ur
اردو
Urdu
uz
o‘zbek
Uzbek
vi
Tiếng Việt
Vietnamese
yi
ייִדיש
Yiddish
cn
简体中文
Chinese (Simplified)
tw
繁體中文
Chinese (Traditional)
advertisement

Упатство за употреба

Податоците за квалитетот на воздухот се невалидни за време на објавувањето и поради обезбедување на квалитет овие податоци може да се променат, без претходна најава, во секое време. Проектот Индекс за квалитет на светскиот квалитет на воздух извршил секаква разумна вештина и грижа при составувањето на содржината на оваа информација и под никакви околности нема да биде Проектниот тим на Светскиот квалитет на воздухот , или неговите агенти, се одговорни за договор, дефект или на друг начин за каква било загуба, повреда или штета која директно или индиректно произлегува од снабдувањето со овие податоци.
Map by leaflet.
This product includes GeoLite2 data created by MaxMind, available from https://www.maxmind.com.
This product includes geolocation from LocationIQ.com.
Some of the icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY.


WebApp Version 2.9.9
made in BJ
waqi logo